top of page

DIT IS DE THEE!

Over thee is inmiddels heel veel geschreven en ondanks dat beginnen wij hier een 'blog'. Niet omdat wij menen het beter te weten of om volledig te kunnen zijn, maar omdat we denken dat er ondanks de veelheid aan bronnen nog altijd behoefte is aan duidelijk en toegankelijke informatie. Daarnaast vinden we het leuk om onze kennis die we de afgelopen jaren hebben op gedaan van plantage tot fabriek met u te delen.

‘Begin bij het begin,’ sprak de Koning ernstig, ‘en ga dan voort tot je aan het eind komt. Houd dan op.’

Laten we dus maar bij het eerste begin beginnen en dat is de vraag: Wat is thee?

Heel eenvoudig eigenlijk. Thee is de drank of het extract dat bereid wordt met de blaadjes van de theeplant. Witte thee, groene thee, zwarte thee, ze worden allen bereid met de blaadjes van deze ene plant, de Camellia Sinensis. Zie hier:Alle andere dranken of extracten, hoe lekker ook, heten in de strikte zin van het woord geen thee. Rooibos, kamille, verveine het zijn allemaal kruiden. De puristen, en dat zijn we natuurlijk wel een beetje geworden in de loop der tijd, noemen dit dus geen thee maar infusies.


Goed, blaadjes van de theeplant dus. De Camellia Sinesis is eigenlijk meer een struik dan een plant en heeft zijn oorsprong in Zuid Oost Azië. De theeplant kan wel vijf meter hoog groeien, maar op theeplantages groeien de struiken tot ongeveer het middel van de plukkers, doordat de toppen van jonge takjes worden geplukt voor de theeproductie. De bladeren van de theestruik zijn zo rond de vijf tot tien centimeter groot, hebben een gekartelde rand en een leerachtige textuur. Theestruiken gedijen het best op zure bodems in een vochtig en warm klimaat. De struiken kunnen in de volle zon, maar ook in halfschaduw, goed groeien. Tegen droogte en nachtvorst zijn theestruiken niet bestand. 'Sinensis' zegt het eigenlijk al; Thee is inheems in China en wordt daar al vanaf de vijfde eeuw gecultiveerd en geconsumeerd.

Het verhaal gaat dat Shen Nung (de goddelijke boer en uitvinder van de landbouw volgens de Chinese mythologie) zijn water om hygiënische redenen kookte en er, zittend onder een theeboom, een blaadje in viel…

In 1835 werd de soort geïntroduceerd in Java en India en later ook in Sri Lanka. Ook in Japan wordt de plant al meer dan duizend jaar gekweekt. De belangrijkste productielanden van thee zijn China India en Sri Lanka, maar ook verschillende landen in Afrika en Zuid-Amerika verbouwen, op kleinere schaal, thee. We zullen in een latere blog wat meer ingaan op de verschillende landen, in de volgende blog gaan we in op de rubricering van theesoorten en de productiewijze.145 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


asd

Like
bottom of page