top of page

THAT'S HOW WE ROLL!

In onze vorige 'post' hadden we het al over het kneuzen of breken van de celwanden van het theeblad om het oxidatieproces op gang te brengen voor de deels geoxideerde oolongs en zwarte thee. Als de groene thee is verhit en afgekoeld, vaak uitgespreid op bamboe plateaus of in een ronddraaiende trommel, wordt ook deze thee gerold.


De exclusievere theesoorten, zowel de groene als de half-geoxideerde oolongs, worden met de hand gerold. Soms wordt een stoffen zak gebruikt en wordt deze over de thee gerold. Het is een langdurig en zorgvuldig proces en zorgt voor een verdere verlaging van het percentage vocht. Een theemeester ziet toe op de soepelheid van het blad en de hoeveelheid vocht nog aanwezig. Naast het vocht reducerende effect van het rollen, komen er ook meer aroma's van de thee vrij, die natuurlijk de smaak ten goede komt.



Het overgrote deel van de theesoorten, waaronder ook de hele goede, worden inmiddels machinaal gerold. De machines zijn zorgvuldig ingesteld om een zelfde wrijving te bereiken als de handen van de kundige ambachtslieden die het voor heen zelf deden.



In een volgende blog gaan we verder in het proces en wordt de thee gedroogd.




66 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page