We kondigden het al aan, na het rollen volgt het drogen van de thee. In verschillende gebieden wordt de thee op verschillende wijze gedroogd. Natuurlijk speelt ook het volume een rol; Als er heel veel thee van het land komt, is het bijna niet mogelijk om dat allemaal handmatig te behandelen. Inmiddels is de meest voorkomende wijze van drogen dan ook ofwel middels grote droogmachines waar luchtdoorlatende transportbanden de theebladeren door een warmtebron verplaatsen of wervelbeddrogers waarbij de theebladeren drogen op een bed van hete lucht.
Daarnaast wordt de thee ook nog veelvuldig gedroogd in ovens, waarbij de thee op lucht doorlatende bladen of 'trays' gelegd wordt en hete lucht door de thee wordt gecirculeerd.
En ook het dogen van de thee in de zon, meestal op bamboe bladen of manden gebeurt nog dagelijks.
Veel minder vaak, maar nog wel voorkomend, wordt thee ook nog wel gedroogd in bamboemanden boven hete kolen en er wordt ook nog wel gedroogd op dikke gemetselde vloeren die van onderen worden verwarmd.
Het drogen heeft twee hoofddoelen, het verlagen van het vochtgehalte en het stoppen van het oxidatieproces. Het één houdt natuurlijk verband met het ander, want door het vochtgehalte te verlagen naar zo'n 2-3% stopt de oxidatie en blijft de thee houdbaar met dezelfde kwaliteit.
Daarnaast zorgt het drogen voor een verbetering van de smaak. Bij sommige theesoorten wordt de thee nog nabehandeld door deze te roosteren. Het roosteren of vuren van de thee kan in verschillende gradaties plaatsvinden. Bij een lichte 'firing' van een groene thee bijvoorbeeld, blijft de thee fris en grassig, terwijl langduriger roosteren een wat noot-achtige smaak veroorzaakt.
Het drogen van de thee is een secuur werkje, zoals alle stappen in het theeproces. De 'tea master' bepaalt de temperatuur van de lucht, de hoeveelheid warme lucht die langs de thee stroomt en natuurlijk de tijd die er voor nodig is om de optimale smaak te verkrijgen. De kennis en ervaring van de tea master speelt hierbij een cruciale rol. En elke oogst heeft zijn eigen specifieke kenmerken en vraagt zijn eigen bereiding, nauw gezette instelling van machines, tussentijds testen van de thee en 'fine tuning' voor het beste resultaat.
Comments